Skip to content

Bretitting og Arctic Spa

Du trenger ikke gå på isen for å få en flott opplevelse

Brestua – isbreen på avstand

Når du kommer i land fra skyssbåten, er det bare ca en kilometer til Brestua. Brestua er bygget på den store endemorenen rett ved vannet som Engenbreen munner ut i. Herfra har man en storslagen utsikt mot Svartisen. På Brestua får du kjøpt mat og drikke, som kan nytes enten ute, eller inne i flotte omgivelser.

Bretitting – en fin måte å oppleve nærhet til den mektige isbreen, på sikker avstand.

Ta turen opp til breen. Dette er, spesielt for de som ikke har vært nær en isbre før, en stor opplevelse.

Blir turen for lang kan du stanse ved Varden. Flott å studere brearmen herfra også.

En isbre er i kontinuerlig bevegelse, og dette kombinert med smelting gjør det meget farlig å oppholde seg ved isen. Minimum sikker avstand er 100 meter!

Lyseblå merking leder deg trygt frem til breen

Om du går til fots må du beregne minimum 4 timer tur/retur fra kaia. Det er ca. 5,4 km fra kai til utsiktspunkt ved breen 213 moh. Følg oppmerket løype, merket med lyseblå farge.

Sykler er tilgjengelig for leie ved kaien, og det kan også bestilles transport med minibuss.

Svartisgryta, vårt eget unike Arctic Spa

Engenbreen har de siste årene trukket seg tilbake i varierende tempo. Dette har gjort at store områder med fjell har blitt avdekket. I disse områdene finnes det utrolig mange spennende geologiske formasjoner.

Svartisgryta

Gjennom århundrer har vann og is formet berget nedenfor breen. En av de mest spesielle formasjonene er det vi kaller Svartisgryta, som ligger ca. 183 moh.

Følg merkingen hit, så kanskje du klarer å ta et bad i dette forfriskende vannet? På solrike dager varmes vannet opp på sin ferd nedover bergene, så temperaturen kan faktisk være ganske så behagelig.

Svartisgryta

 

Arctic Spa

Oppdag spennende formasjoner og jettegryter i berget. Frister det med et svalende bad?

https://youtu.be/7CVtNh_gmKc

 

Prins Olavs veg

Prins Olavs vei ble anlagt i slutten av 1920-årene. Veien gikk fra steinkaia som ble bygd i 1917, forbi den gamle turisthytta, og opp mot breen.  Den var oppkalt etter Nordenfjeldske Dampskibsselskabs turistskip med samme navn. Dette skipet var det forhenværende britiske kongeskipet «Alexandra».  Fra 1937 var «Prins Olav» hurtigruteskip. I juli 1940 ble skipet senket av tyske bombefly i nærheten av Røst i Lofoten.

I dag ligger veien der, noe mer overgrodd enn i gamle dager, men den innbyr til vandring mellom morenehauger og bjerkeskog.

Denne turen passer for alle.

Kilde: «Med Svartisen som nabo», 2000, Anfinn Myrvang.

 

 

 

 

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvervilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.